ВПЛИВ СТУПЕНЯ ЗРІЛОСТІ НА ЕЛЕКТРИЧНУ ПРОВІДНІСТЬ ООЦИТІВ МИШЕЙ

Є. І. Смольянінова1, В. О. Шигимага2, А. О.Колеснікова2, О. А. Стріха1,

Л. І. Попівненко1, Є. О. Гордієнко1

 

1Інститут проблем кріобіології та кріомедицини НАН України, вул. Переяслівська, 23, м. Харків, 61015, Україна

2Інститут тваринництва НААН України, вул.7-ї Гвардійської армії, 3, с.м.т. Кулінічі, 62404, Харківська обл., Україна

 

Розвиток допоміжних репродуктивних технологій із відтворення сільськогосподарських і лабораторних тварин як наукових моделей для лікування безпліддя людини тісно пов’язаний з пошуком додаткових клітинних параметрів оцінки якості гамет та методів їх визначення. Відомо, що морфологічна кість ооцитів це один з критеріїв подальшого розвитку, a також здоров’я народжених нащадків.

Метою роботи було визначення питомої електричної провідності (ЕП) ооцитів мишей різного стуреня зрілості, які були вилучені з яєчників самок після гормональної стимуляції.

ЕП ооцитів визначали заметодом електричної кондуктометрії. Оскільки індкукований еструс спричиняє овуляцію кількох фолікулів різної стадії дозрівання загальна популяція ооцитів на цьому етапі фолікулогенезу є гетерогенною за ступенем зрілості. При визначенні питомої ЕП окремих ооцитів, вилучених за умов гормональної стимуляції, виявлено суттєве коливання показників ЕП між окремими гаметами і різну стійкість ооцитів до дії електричного імпульсу. Гамети, що склали за ступенем зрілості спільну групу, характеризувалися і більш близькими за значенням показниками ЕП. Для ооцитів iз щільним шаром кумулюса ЕП змінюється у діапазоні від 27,4±10,9 до 77,9±29,3 мкСм/см. Показники ЕП ооцитів на стадії метафази 2 є вірогідно нижчими (p<0,05) і змінюються у діапазоні від 13,4±3,74 до 19,4±6,31 мкСм/см. Різниця в електричних параметрах ооцитів відображає розбіжність функціональногo станy гамет залежно від ступеня їх зрілості. Висока точність параметрів електричного імпульсу та можливість вимірювання ЕП мікрооб’єктів дозволяють розглядати метод імпульсної кондуктометрії як перспективний експериментальний підхід для експрес-оцінки функціонального стану жіночих гамет, a протокол електропорації використовувати у допоміжних репродуктивних біотехнологіях.

Ключові слова: ООЦИТ, ФОЛІКУЛОГЕНЕЗ, ЕЛЕКТРОПОРАЦІЯ, ЕЛЕКТРОПРОВІДНІСТЬ, ЕЛЕКТРИЧНИЙ ПРОБІЙ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search