УДК 636.087.6:577.16:577.118:577.115                       http://dx.doi.org/10.15407/animbiol18.04.113

ВПЛИВ ВІТАМІННО-МІНЕРАЛЬНОЇ ДОБАВКИ НА ВМІСТ ЗАГАЛЬНИХ ЛІПІДІВ ТА СПІВВІДНОШЕННЯ ОКРЕМИХ ІХ КЛАСІВ У ПЕЧІНЦІ ТА СКЕЛЕТНИХ М’ЯЗАХ ДВОРІЧОК КОРОПА У КІНЦІ ВЕГЕТАЦІЙНОГО ПЕРІОДУ

М. Б. Фурманевич1, О. І. Віщур1, К. Б. Смолянінов1 , В. А. Томчук2

vishchur_oleg@ukr.net

1Інститут біології тварин НААН,
вул. Василя Стуса, 38,
м. Львів, 79034, Україна

2Національний університет біоресурсів та природокористування України,
вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, 03041, Україна

Дослід проведено на 3-х групах коропів 2-річного віку, які наприкінці вегетаційного періоду за принципом аналогів були розділені на контрольну та дві дослідні групи по 10 особин у кожній. Риби утримувалися у спеціальних лотках за умов постійної замкненої системи циркуляції води. Особинам контрольної групи впродовж 30 діб згодовували гранульований комбікорм (рибне борошно, соєвий шрот, пшениця, жито, олія). Коропам дослідної групи аналогічно згодовували вказаний комбікорм з добавками препарату «Тривіт» укількості з розрахунку 2500 МО вітаміну А, 3333 МО вітаміну D3, 1,7 мг вітаміну Е, а також 5 мг/кг калію йодистого, 40 мг/кг цинку сульфату та 0,3 мг/кг натрію селеніту на кілограм корму. Рибам II дослідної групи давали аналогічний комбікорм з добавками «Тривіту» в кількості з розрахунку 5000 МО вітаміну А, 6666 МО вітаміну D3, 3,3 мг вітаміну Е, а також 10 мг/кг калію йодистого, 60 мг/кг цинку сульфату та 0,5 мг/кг натрію селеніту на кілограм корму.

По закінченні досліду у риб контрольної і дослідних груп були взяті зразки печінки та скелетних м’язів для біохімічних досліджень. У зразках печінки та скелетних м’язів риб визначали вміст загальних ліпідів за методом Фолча і вміст окремих класів ліпідів методом тонкошарової хроматографії на силікагелі.

Констатовано більший (P<0,05–0,001) вміст ліпідів і фосфоліпідів у скелетних м’язах та печінці дворічок коропів за умов згодовування їм у складі раціону вітамінно-мінеральної добавки. При цьому у досліджуваних зразках зафіксовано зменшення (P<0,05–0,001) частки ефірнозв’язаного холестеролу. Вказані зміни були виражені більшою мірою у скелетних м’язах та печінці коропів II дослідної групи, яким у складі вітамінно-мінеральної добавки застосовували більшу кількість вітамінів і мікроелементів.

Отже, згодовування коропам наприкінці вегетаційного періоду у складі комбікорму вітамінно-мінеральної добавки позитивно впливає на показники обміну ліпідів, що сприятиме збільшенню резерву адаптаційних можливостей організму під час зимово-весняного періоду.

Ключові слова: КОРОП, ЛІПІДИ, СКЕЛЕТНІ М’ЯЗИ, ПЕЧІНКА, ФОСФОЛІПІДИ, ТРИАЦИЛГЛІЦЕРОЛИ, ХОЛЕСТЕРОЛ, ВІТАМІНИ, МІКРОЕЛЕМЕНТИ

1. Baraboy V. A., Shestakova E. N. Selenium: biology role and antioxidant activity. Ukrainian Biochemistry Journal, 2004, vol. 76, no. 1, pp. 23–32. (in Ukrainian)

2. Berezov T. T. Regulation of lipid metabolism. Moscow, 2005, 234 p. (in Russian)

3. Berezun N. The role of vitamin A in the assimilation and metabolism of Zn in the organisms of animals. Dr. biology science diss. Leningrad, 1990, 42 p. (in Russian)

4. Bondarenko L. B. Biology functions of vitamin D3 and its derivatives. Dr. biology science diss. Lviv, 1996, 44 p. (in Ukrainian)

5. Esipova N. B., Beskrovnaya N. I. Effect of forage quality on the functional state of the liver in warm-water carp breeding. Bulletin of Dnipropetrovsk University, 2002, no. 9–10, pp. 203–209. (in Russian)

6. Furmanevych M. B. Effect of vitamin and mineral supplements in the diet of female carp on their reproductive function and lipid content in the resulting caviar got from them. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytsky, 2016, vol. 18, no. 1 (2), pp. 160–164. (in Ukrainian)

7. Gula N. M., Margitich V. M. Fatty acids and their derivatives in pathological conditions. Kyiv, Naukova dumka, 2009, 333 p. (in Ukrainian)

8. Halias V., Kolotnytskyi A., Fedets O. Biology role of vitamins in the organisms of animals. Lviv, 2006, 80 p. (in Ukrainian)

9. Hrytsynyak I. I., Smolianinov C. B., Yanovich V. G. Lipid metabolism in fishes: monograph. Lviv, Triada plus, 2010, 335 p. (in Ukrainian)

10. Hrytsyniak I. I., Yanovich V. G., Ivaniak V. V. Lipid composition of skeletal muscle of Liubin Naked carp and Amur carp and their hybrid forms. Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Animal Biology and State Scientific Research Control Institute of veterinary medicinal products and feed additives, 2008, vol. 9, no. 3, pp. 35–37. (in Ukrainian)

11. Kates M. Techniques of lipidology. Isolation, analysis and identification of lipids. Moscow, Mir, 1975, 322 p. (in Russian)

12. Kravtsiv R. Y., Yanovich D. O. The role of selenium in life of animals (biological, veterinary and medical, environmental aspects). The Animal biology, 2003, vol. 5, no. 1–2, pp. 23–25. (in Ukrainian)

13. Lall S. P. The minerals. In: J. E. Halver (editor). Fish Nutrition. 2nd ed. New York, Academic Press, 1989, pp. 219–257.

14.Leonard F., Haag M, Kruger M. C. Modulation of intestinal vitamin D receptor availability and calcium ATPase activity by essential fatty acids. Prostaglandins, leukotrienes, and essential fatty acids, 2001, vol. 64 (3), pp. 147–150.

15. Lushchak V. I., Bagnyukova T. V. Hypoxia induces oxidative stress in tissues of a goby, the rotan Perccottus glenii. Comparative biochemistry and physiology. Part B: Biochemistry & molecular biology, 2007, vol. 148 (4), pp. 390–397.

16. Makarov S. B. Collection of normative-technical documentation for commercial fish farming. Moscow, Agropromizdat, 1986, 261 p. (in Russian)

17. Nakamura M. T. Structure, function, and dietary regulation of delta6, delta5 and delta9 desaturases. Annual review of nutrition, 2004, vol. 24, pp. 345–376.

18. Netiukhailo L. G., Ishcheikina L. K. Vitamins. The World of Medicine and Biology, 2012, no. 4, pp. 191–194. (in Ukrainian)

19. Okayasu T., Kameda K., Ono T., Imai Y. Effect of dietary vitamin B2 and vitamin E on the ∆9-desaturase and catalase in rat liver microsomes. Biochimica et biophysica acta, 1977, vol. 489 (3), pp. 389–402.

20. Oleksiuk N. P., Yanovich V. G. Influence of season on the activity of antioxidant enzymes in tissues of carp. The Animal Biology, 2006, vol. 8, no. 1–2, pp. 145–148. (in Ukrainian)

21. Orel N. M. Lipid biochemistry. Minsk, 2007, 37 p. (in Russian)

22. Plow J. H., Beamer K. C., Krause R. F. Metabolism of subcellular liver phospholipids in vitamin A deficiency. Federation proceedings, 1969, no. 2, pp. 489–495.

23. Severin S. E. Biochemistry of lipids and their role in metabolism. Moscow, Nauka, 1981, 167 p. (in Russian)

24. Smolyaninov K. B., Nevostrueva I. V., Golova N. V., Vudmaska I. V. Effect of supplementation of chromium chloride on lipid metabolism in the liver, skeletal muscle and gills of carp two years old. The Animal Biology, 2011, vol. 13, no. 1–2, pp. 239–242. (in Ukrainian)

25. Smolyaninov K. B., Vishchur O. I., Furmanevich M. B., Yuskiv L. L., Ratskiy M. I., Broda N. A., Mudrak D. I., Oleksiuk N. P. Effect of supplementation of iodine, zinc and selenium in the diet of sires carp on activity of antioxidant system in their body. Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Animal Biology and State Scientific Research Control Institute of veterinary medicinal products and feed additives, 2014, vol. 15, no. 4, pp. 87–90. (in Ukrainian)

26. Stumpf W. E. Vitamin D and the digestive system. European journal of drug metabolism and pharmacokinetics, 2008, vol. 33 (2), pp. 85–100.

27. Valastyan S., Thakur V., Johnson A., Kumar K., Manor D. Novel Transcriptional Activities of Vitamin E: Inhibition of Cholesterol Biosynthesis. Biochemistry, 2008, vol. 47 (2), pp. 744–752.

28. Vlizlo V. V., Kurtiak B. M., Vudmaska I. V., Vishchur O. I. Fatsoluble vitamins in veterinary medicine and animal breeding: Monograph. Lviv, Spolom, 2015, 435 p. (in Ukrainian)

29. Yanovich N. E., Yanovich D. O. The role of trace elements in the life of pond fish. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytsky, 2014, vol. 16, no. 2 (2), pp. 345–372. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search