УДК 612.111:547.458.81:547.115:591.149                   http://dx.doi.org/10.15407/animbiol18.04.053

ВПЛИВ АМІДОВАНОГО АЛЬГІНАТУ НА ВМІСТ ХОЛЕСТЕРОЛУ В СИРОВАТЦІ КРОВІ, ПЕЧІНЦІ І ФЕКАЛІЯХ ЩУРІВ, УТРИМУВАНИХ НА РАЦІОНІ З ДОДАВАННЯМ ЖИРУ І ХОЛЕСТЕРОЛУ

M. Мароунек1, З. Волєк1, T. Таубнер1, Д. Душкова1, Л. Калачнюк2, Д. Цвіліховський2

marounek.milan@vuzv.cz, kalachnyuk_liliya@nubip.edu.ua

1Інститут тваринництва,
Прателстві 815, Прага 22, Чеська Республіка

2Національний університет біоресурсів і природокористування України,
вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, 03041, Україна

Полісахариди (серед яких є й альгінова кислота) відіграють одну з ключових ролей у процесі травлення і всмоктування поживних речовин тому, що вони можуть збільшувати в’язкість й утворювати гель у кишечнику. Враховуючи результати наших попередніх досліджень впливу пектину, целюлози і їх амідованих похідних на травлення у щурів та експериментальні дані інших вчених, ми вирішили вивчити вплив амідованого альгінату на рівень холестеролу в сироватці крові, печінки і фекалій у щурів, які харчувалися згідно з раціоном з добавками жиру і холестеролу.

Самок щурів утримували на раціонах: контрольному (1), двох експериментальних (2 і 3), до яких додавали холестерол (0, 10 і 10 г/кг відповідно) і амідований альгінат (0, 0 і 40 г/кг відповідно). Усі раціони містили пальмову олію. У щурів, яких годували згідно з холестерол-вмісною дієтою, амідований альгінат вірогідно знижував рівень холестеролу (як загального, так і ліпопротеїнів низької щільності) у сироватці крові, холестеролу в печінці та ліпідів у тканинах печінки. Використання амідованого альгінату у раціоні щурів сприяло збільшенню концентрації жиру від 61 до 91 мг/г у фекаліях тварин, які його споживали. У фекаліях щурів, яким згодовували амідований альгінат, концентрації холестеролу, жовчних кислот і загальних стеролів не зазнавали вірогідного його впливу. Тому можна зробити висновок про те, що зниження холестеролемії в щурів, які споживали амідований альгінат, ймовірно, базується швидше на видаленні жиру з кишечнику, ніж на перериванні циркуляції холестеролу в печінці.

Ключові слова: ЩУРИ, ФЕКАЛІЇ, ХОЛЕСТЕРОЛ, ЖИРИ, ЖОВЧНІ КИСЛОТИ, N-АЛКІЛАМІДОВАНИЙ АЛЬГІНАТ

1. Aspinall G. O. Polysaccharides. Oxford, Pergamon Press, 1970, 228 p.

2. Brownlee I. A., Allen A., Pearson J. P., Dettmar P. W., Havler M. E., Atherton M. R., Onsoyen E. Alginate as a source of dietary fiber. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2005, vol. 45, no. 6, pp. 497–510.

3. Fernandez M. L. Distinct mechanisms of plasma LDL lowering by dietary fiber in the guinea pig: specific effects of pectin, guar gum, and psyllium. Lipid Res., 1995, vol. 36, no. 11, pp. 2394–2404.

4. Cook M. T., Tzortzis G., Charalampopoulos D., Khutoryanskiy V. V. Production and evaluation of dry alginate-chitosan microcapsules as an enteric delivery vehicle for probiotic bacteria. Biomacromolecules, 2011, no. 12 (7), pp. 2834–2840.

5. Judd P. A., Truswell A. S. The hypocholesterolaemic effects of pectins in rats. Br. J. Nutr., 1985, vol. 53, no. 3, pp. 409–425.

6. Lichtenstein A. H., Kennedy E., Barrier P., Danford D., Ernst N. D., Grundy S. M., Leveille G. A., Van Horn L., Williams C. L., Booth S. L. Dietary fat consumption and health. Nutr. Rev., 1998, vol. 56, no. 5, Pt. 2, S3–19.

7. Marounek M., Volek Z., Dušková D., Tůma J., Taubner T. Dose-response efficacy and long-term effect of the hypocholesterolemic effect of octadecylpectinamide in rats Carb. Polym., 2013, vol. 97, no. 2, pp. 772–775.

8. Marounek M., Volek Z., Synytsya A., Čopíková J. Effect of pectin and amidated pectin on cholesterol homeostasis and cecal metabolism in rats fed a high-cholesterol diet. Physiol. Res., 2007, vol. 56, no. 4, pp. 433–442.

9. Paxman J. R., Richardson J. C., Dettmar P. W., Corfe B. A. Alginate reduces the increased uptake of cholesterol and glucose in overweight male subjects: a pilot study. Nutr. Res., 2008, vol. 28, no. 8, pp. 501–505.

10. Sandberg A. S., Andersson H., Bosaeus I., Carlsson N. G., Hasselblad K., Härröd M. Alginate, small bowel sterol excretion, and absorption of nutrients in ileostomy subjects. Amer. J. Clin. Nutr., 1994, vol. 60, no. 5, pp. 751–756.

11. Synytsya A., Čopíková J., Marounek M., Mlčochová P., Sihelníková I., Skoblya S., Havlátová H., Matějka P., Maryška M., Machovič V. N-octadecylpectinamide, a hydrophobic sorbent based on modification of highly methoxylated citrus pectin. Carb. Polym., 2004, vol. 56, no. 2, pp. 169–179.

12. Terpstra A. H. M., Lapre J. A., De Vries H. T., Beynen A. C. Dietary pectin with high-viscosity lowers plasma and liver cholesterol concentration and plasma cholesteryl ester transfer protein-activityin hamsters. J. Nutr., 1998, vol. 128, no. 11, pp. 1944–1949.

13. Tůma J., Volek Z., Synytsya A., Dušková D., Marounek M. Hydrophobically modified celluloses as novel cholesterol-lowering polymers. Bioresources, 2014, vol. 9, pp. 4266–4273.

14. Wang W., Yoshie Y., Suzuki T. Effect of alginate viscosity on digestibility and lipid metabolism in rats. Nippon Suisan Gakk., 2003, vol. 69, no. 1, pp. 72–79.

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search